De Grens is het debuut van de jonge Finse auteur Riikka Pulkkinen. Ze kerft (letterlijk) diep in de ziel van haar twee vrouwelijke hoofdpersonages. Anja, een 53 jarige literatuurprofessor heeft haar dementerende echtgenoot beloofd dat ze hem zal helpen met sterven op het moment dat hij haar niet meer herkent. Haar nichtje, de 16-jarige Mari is verliefd op haar leraar Fins, die het mooie, fragiele tienermeisje ook wel ziet zitten. Beide protagonisten komen beurtelings aan bod met hun verhaal en daarnaast krijgen we enkele hoofdstukjes waarin de gebeurtenissen bekeken worden door de ogen van Julian (de leraar) en Anni (het 6-jarig dochtertje van de leraar). De grens is een intens psychologische roman, die voor mij wel iets minder zwaar-op-de-hand had mogen zijn. Dat is moeilijk voor een roman die bol staat van zwaar beladen thema’s als zelfmoord , euthanasie, dementie, zelfverminking, onverwerkte homoseksualiteit, de dood, het noodlot en seksueel misbruik. Een zwaarmoedige atmosfeer domineert constant en leidt uiteindelijk in het geval van Mari tot een geforceerd dramatische ontknoping. Ondanks het gepsychologiseer komt deze tiener niet echt tot leven. De motieven van haar leraar blijven nog onduidelijker, tenzij zijn handelen toch simpelweg door geilheid aangestuurd wordt
De schuldgevoelens van Anja die worstelt met de ‘onmogelijke’ belofte aan haar zieke man worden heel beeldenrijk gevolgd in het tempo van de Finse seizoenen, waarvan de geuren en kleuren in het hele boek de sombere, enigszins beklemmende sfeer versterken. De associatie met moord komt wat krampachtig over, maar beter te begrijpen als we ons realiseren dat in Finland euthanasie nog volledig bij wet verboden is.
De verhalen van Anja en Mari komen nergens echt samen. Wel tasten ze allebei hun grenzen af. ‘Goed en kwaad’ , ‘liefde en lust’ maar ook de vraag of het noodlot persoonlijke keuzes in de weg staat.
De roman eindigt met de illusie dat alle personages uiteindelijk op hun pootjes terecht komen, een interpretatie die volgens mij sterk varieert naargelang de optimistische/pessimistische ingesteldheid van de lezer.
De Grens is een veelbelovend debuut van een schrijfster met nog wat groeipijnen maar zeker veel potentieel! P.S. Is de fixatie van alle vrouwelijke personages op orale seks een typisch Fins fenomeen?
Heb dit boek net gelezen. Je recensie doet wat mij betreft geen recht aan het boek... Ik vind dat de schrijfster de "zware thema's" juist op een goede, passende manier heeft beschreven; een vrolijke manier van beschrijven zou niet passen. En daar zijn al heel veel boeken mee gevuld.
BeantwoordenVerwijderenRazend knap hoe de nog jonge schrijfster ook de ervaringswereld van een oudere vrouw kan neerzetten. De gevoelens van het meisje zijn voor mij als lezer juist heel herkenbaar.
Wat ik goed vind is dat de schrijfster rake dingen over haar personages zegt zonder ze 'van top tot teen' te beschrijven.
Ik ben het wel met je eens dat het slot wat geforceerd overkomt, inderdaad een poging om alles maar goed af te laten lopen, lijkt het. Dat doet voor mij niet af aan de diepte van de rest van het verhaal.
Voor mij is dit één van de beste boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Beter dan het nu bewierookte 'Vele hemels boven de zevende' van Griet op de Beeck.
Bedankt voor je reactie! Het is al enkele jaren geleden dat ik dit boek gelezen heb en ik moest zelf even mijn bespreking ervan terug gaan lezen om me het boek te herinneren. Vond het toen in elk geval een veelbelovend debuut, zeker beter dan de 'vele hemels...'! Groetjes en nog veel leesplezier!
BeantwoordenVerwijderen