Maak kennis met het enfant terrible van de Vlaamse literatuur. Neen, we hebben het niet over Herman Brusselmans maar over Marnix Peeters.
Na een carrière als muzieksamensteller bij Studio Brussel en als rockjournalist bij Humo, komt Marnix Peeters er al snel achter dat hij als “mens van letters” eigenlijk vooral voor een leven als schrijver in de wieg gelegd is.
Deze microbe resulteert in 2011 in een boek over God in Vlaanderen, waarin hij de vele verschijningsvormen van Vlaamse volksdevotie bijeenbrengt. Maar dit is nog maar een voorsmaakje van wat hij de lezers te bieden heeft.
Vanaf een berg in de Oostkantons, de ideale voedingsbodem voor zijn zwart komische verbeelding, stuurt hij in 2012 zijn debuutroman De dag dat we Andy zijn arm afzaagden de wereld in. In één klap verovert de auteur zich hiermee een plaats binnen het kruim van de Vlaamse literatuur.
Achter de morbide titel schuilt een gruwelijke, fantasierijke schelmenroman met onvergetelijke personages, die tegelijk onweerstaanbaar grappig en ontroerend is en waarbij het vertelplezier van elke bladzijde afspat. Erik Van Looy heeft het over “The world according to Marnix Peeters". Het boek oogst veel lof, verkoopt goed en wordt zelfs in het Italiaans vertaald.
In 2013 volgt Natte dozen, dat inmiddels aan een vijfde druk toe is en waarvan in Vlaanderen alleen al meer dan 10.000 exemplaren werden verkocht. Maar tegelijk lokt deze roman heel wat controverse uit. De e-versie wordt door Apple in de iTunes-bibliotheek gecensureerd en er zijn bibliotheken die categoriek weigeren om deze zogenaamde “vuilschrijverij” in hun collectie op te nemen. Als sneer naar het politiek correcte denken levert Peeters hier inderdaad een statement van formaat, maar hij doet dit met een vlijmscherpe, trefzekere pen, die in de eerste plaats bewondering oproept bij ondergetekende. Achter de schuttingszaal schuilt immers een intriest portret van een geschonden leven.
De auteur laat zich verder niet van de wijs brengen en blijft vriend en vijand verrassen met zijn grenzeloze creativiteit. In 2014 haalt hij de finale van De slimste mens ter wereld op Vier en verschijnt met De tenondergang en ongelooflijke wederopstanding van Eddy Vangelis alweer een nieuwe roman, voorjaar 2015 snel gevolgd door de korte novelle De trapchauffeur.
En het wordt alsmaar beter, met als voorlopig hoogtepunt de verbluffende nieuwe roman Niemand hield van Billie Vuist. Hier schakelt Marnix Peeters nog een versnelling hoger. Noem het absurd, grotesk of “over the top” hoe hij een pedofilienetwerk in kaart brengt. Tegelijk is het als lezer snoepen van zoveel briljante spitsvondigheden en het virtuoze spelen met taal.
Marnix Peeters: Love him or hate him
Bekijk hieronder de knappe boektrailer voor zijn laatste roman Niemand hield van Billie Vuist.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten